PIXIT Ontwerpstudio: specialist in het vertalen van wensen in beeld en vormgeving.

PIXIT Ontwerpstudio

Een afbeelding verkleinen

Veel van onze klanten hebben de behoefte om foto's vanuit hun camera op het internet te plaatsen. De foto direct vanuit de camera op het internet plaatsen is echter niet raadzaam.

De foto is dan onnodig groot qua formaat/afmetingen en qua bestandsgrootte (soms zelfs 8 MB = Megabyte).

 

Wat is een ideaal internetformaat?

Een ideaal internetformaat voor een foto is tussen 400 en 600 pixels breed. De hoogte is vrij vanwege het verticaal kunnen scrollen op een pagina. Daarnaast kan de resolutie van de foto worden teruggebracht naar 72 DPI (dots per inch) omdat beeldschermen een hogere resolutie niet kunnen tonen. Na deze verkleinende maatregelen kan een foto de bestandsgrootte tussen 35 en 90 Kilobyte hebben gekregen; dat laat zich een stuk sneller downloaden dan 4 of 8 MB...

 

Wat voor software kan ik gebruiken?

Voor het bewerken van foto's zijn veel softwareprogramma's beschikbaar.  Photoshop is bijvoorbeeld een bekende en zeer uitgebreide oplossing voor grafische toepassingen. Maar Photoshop is te veel van het goede voor slechts het verkleinen van foto's.
Microsoft Paint, bekend bij veel mensen, heeft ook de mogelijkheid om afbeeldingen te verkleinen, maar dat komt de kwaliteit van de afbeelding niet ten goede. De naam zegt het eigenlijk al: 'Paint' is een programma om te verven/tekenen.

Het programma dat we hier willen toelichten heet 'Gimp'. Deze is hier gratis te downloaden (klik op bestand opslaan). Zodra het programma gedownload is kan het geïnstalleerd worden.

Installatie en gebruik van Gimp

Dubbelklik op het bestand dat je net gedownload hebt. Nu start de installatie.

pixit_gimp_install1

Klik op het eerste scherm op Next >.
Het volgende scherm zijn de voorwaarden, klik hier ook op Next >.

pixit_gimp_install2

Klik bij het derde scherm op Install now. Het programma zal worden geïnstalleerd.
pixit_gimp_install3

Als de setup voltooid is klik je op Finish. Gimp zal nu gelijk worden geopend.

pixit_gimp_install5

Als Gimp gestart is kun je je eerste foto bewerken. Open een foto d.m.v Bestand openen linksboven in het scherm.

pixit_gimp_program1
In het volgende scherm selecteer je de afbeeldingen die je wilt bewerken. Klik daarna op Openen.

pixit_gimp_program2


Als de afbeelding geopend is kun je deze aanpassen. Om de grootte van een afbeelding aan te passen ga je naar: Afbeelding -> Afbeelding schalen.

pixit_gimp_program3
Er verschijnt nu een pop-up met allerlei instellingen. Je kunt nu bij afbeeldingsgrootte de breedte en hoogte invullen.  Als je alles juist hebt ingevuld klik je op Schalen.

pixit_gimp_program4
De afbeelding is nu verkleind. Sla de afbeelding op via Bestand -> Opslaan als.

Het is in Gimp ook makkelijk om een afbeelding bij te snijden. Dit kan nodig zijn als je maar een klein deel van de afbeelding wilt gebruiken.

Selecteer eerst het bijsnijd-tool door op het omkaderde tool-knopje te drukken (stanley mesje).

pixit_gimp_bijsnijden1
Selecteer nu het gebied dat je wel wilt houden.

pixit_gimp_bijsnijden2
Druk nu op enter, het geselecteerde stuk is nu uitgeknipt. Sla nu de afbeelding op via Bestand -> Opslaan als.

 

image resizer - verklein foto

Veel van onze klanten hebben de behoefte om foto's vanuit hun digitale camera op het internet te plaatsen. De foto direct vanuit de camera op het internet plaatsen is echter niet raadzaam. De foto is dan onnodig groot qua formaat/afmeting en qua bestandsgrootte (soms zelfs 8 MB = Megabyte).

Wat is een ideaal internet formaat?

Een ideaal internet formaat voor een foto is tussen 400 en 600 pixels breed. De hoogte is eigenlijk verder vrij vanwege het verticaal kunnen scrollen op een pagina. Daarnaast kan de resolutie van de foto worden teruggebracht naar 72 DPI (dots per inch) omdat beeldschermen een hogere resolutie niet kunnen tonen. Na deze verkleinende maatregelen kan een foto de bestandsgrootte tussen 35 en 90 Kilobyte hebben gekregen...... dat download een stuk sneller dan 4 of 8 MB.