PIXIT Ontwerpstudio: specialist in het vertalen van wensen in beeld en vormgeving.

PIXIT Ontwerpstudio

Artist sketch Kerkplein schetsen

Artist sketch Kerkplein schetsen

De opdracht van NOV was simpel; Maak een artist sketch, en kijk naar de mogelijkheden van het plein. Vrij baan dus voor alle ideeën en gedachtes die opkwamen, een heerlijke tekenopdracht.

Op het huidige kerkplein staan de bomen, het muurtje en het ruimtegebrek altijd ter discussie. Doordat de kerk op een graseiland staat, is de afstand tussen kerk, winkelier en burger gevoelsmatig groter dan wanneer je de kerk tussen de winkels en de burgers plaatst. Vroeger was de kerk het middelpunt van de gemeenschap en speelde een centrale rol in het leven van de mensen. Door het beeld open te breken is de kerk opnieuw de kern van bedrijvigheid. Ik geef de kerk die kernfunctie terug en dat voelt alsof de deuren weer openstaan.

Op het nieuwe plein, het kerkplein van belevenis, komen de burgers weer makkelijker in contact met de bedrijvigheid en het leven op het plein. Denk aan de markt, een kermis, Koningsdag, kerst, culinaire activiteiten: het plein als eetplein, etc. In het nieuwe voorstel is er geen afstand meer tussen gebouw en mens en heeft het plein een sociale functie als levendige ontmoetingsplaats.

Er komt meer ruimte op het kerkplein! Er is meer plek voor mensen en ruimte voor grotere terrassen en voor evenementen. De lagere opgesnoeide bomen (platanen) rond de kerk zorgen voor een overzichtelijk geheel, met groen en bloemen (in het hart van de bollenstreek) en winterharde buxus bij het nieuwe historisch muurtje.

Het historische muurtje
De geschiedenis van de kerk kan in plaat en verhaal op het “zitmuurtje” terugkomen. Dit zitmuurtje rond de kerk nodigt mensen uit om zonder verplichting langer te blijven.

Het plein
De lijn die het oude historische muurtje vormt, kan op het plein terug komen als een soort verworven vrijheidslijn (hergebruik van de oude steentjes met epoxy harslaag) met een verwijzing naar het verleden. De rode stippen vormen een loper naar de kerk, tot aan de vrijheidslijn. (moet nog een naam voor verzonnen)

Het verkeer
De fietsstraat is al een bestaand concept, waardoor auto's als het ware te gast zijn op de fietsbaan. Wellicht kan er een wandelstraat rondom het plein komen, waar hetzelfde principe voor geldt.

De ruimte
Er is ruim twee keer zoveel ruimte vrijgekomen door de cirkel niet te verkleinen maar een rechthoekig muurtje te plaatsen. Dit dient ook als bescherming rond de kerk, en het is tevens een uitnodigend muurtje om op te gaan zitten, met op mooie plakkaten naast de zitgedeeltes de geschiedenis van kerk en dorp. Er kunnen allerlei evenementen, markten, etc. plaatsvinden. Door een ruimtelijke schets te laten zien van de extra verworven ruimte, voelen mensen zich vast uitgenodigd om meer ideeën op het plein te realiseren.

 1606 NOV kerkplein van belevenis schets OVAAL pixit klein 

1606 NOV kerkplein van belevenis schets OVAAL pixit huidig

 

1605 vorm vormen kerk pixit web

1606 NOV kerkplein van belevenis schets OVAAL pixit voor

1606 NOV kerkplein van belevenis schets OVAAL pixit na

 

https://www.youtube.com/watch?v=gkcixBXO-fM
De link hierboven naar het eerste idee

-----

Deze PDF het ingezonden stuk naar de gemeente. 

1611 PRESENTATIE GEMEENTE NOORDWIJKERHOUTv4.1.low res Page 04

1611 PRESENTATIE GEMEENTE NOORDWIJKERHOUTv4.1.low res Page 06

1611 PRESENTATIE GEMEENTE NOORDWIJKERHOUTv4.1.low res Page 07

1611 PRESENTATIE GEMEENTE NOORDWIJKERHOUTv4.1.low res Page 11